Március eleje volt, odakint még a hó sem olvadt el rendesen, én meg itt ültem a gép előtt egy csésze feketekávéval, és már akkor tudtam, hogy ez a nap nem lesz átlagos. Az átlagos napokon a bevételem olyan stabil, mint egy svájci óra – de ma éreztem a levegőben, hogy valami más fog történni. Nem hiszek a megérzésekben, sohasem hittem, mert egy profi játékos számára a megérzés a leggyengébb fegyver a tárházban. De amikor beléptem a vavada kaszino felületére, valami bizsergett a tarkómon. Nem először jártam itt, sőt, a böngészőm kezdőlapja ez az oldal már vagy két éve. Nálam ez nem hobbi, ne vicceljünk – ez a mindennapi kenyér, a számlák kifizetője, a nyaralások finanszírozója. Azt szokták mondani, a szerencsejáték függőséget okoz, de ki beszélt arról, hogy a profi munka is ugyanolyan függőség? Csak itt nem a szerencsejátékosok tömegéhez tartozom, hanem azokhoz a farkasokhoz, akik kiszagolják a hibát a rendszerben.Délelőtt tíz óra volt, a reggeli kávémat kortyolgattam, amikor először felugrott a blackjack asztalnál a nyereményem. Nem nagy összeg, csak pár tízezer forint, de a mozgás iránya már megmutatta, hogy ma a ház nem úgy működik, ahogy szokott. A vavada kaszino algoritmusai kiszámíthatóak, ha az ember elég ideig figyeli őket – olyanok, mint egy öregóra ketyegése, amiből pontosan tudod, mikor érkezik a következő kattanás. Általában a délelőtti órákban a gépek "lazábbak", kevesebb a játékos, a rendszer pedig nem nyomja annyira a korrekciókat. Ilyenkor kell lecsapni, ez az én aranyszabályom. Ma viszont valami furcsát tapasztaltam: a kártyaosztásnál a tíz-esek túl gyakran jöttek a pakliból, ami azt jelentette, hogy a háznak nehezebb volt bent tartani az előnyét. Nem számítottam rá, de nem is lepődtem meg – egy profi soha nem lepődik meg, csak alkalmazkodik.
Délután egy órára már háromszorosára növeltem a reggeli tőkét. A rulett asztalnál is volt egy kis szerencsém, bár azt a játékot kevésbé kedvelem, mert ott túl sok a véletlen faktor. A blackjack az én területem, ott érzem magam otthon, ott minden számításom működik. De ma a rulett is mosolygott rám – négyszer raktam a pirosra, és négyszer jött be. Ilyen szériám ritkán van, olyankor mindig eszembe jut a régi tanács: "Amikor a szerencse téged választ, ne ellenkezz, de ne is bízz benne túlságosan." Ezt a mondatot egy öreg játékostól tanultam Las Vegas-ban, aki már nem él, de a bölcsessége velem maradt. A vavada kaszino egyébként kitűnően kezeli ezeket a helyzeteket, nincs náluk olyan, hogy túl gyorsan korlátoznának, hagyják, hogy a játékos élvezze a futamot – amíg persze be nem következik a törvényszerű visszarendeződés.
Aztán jött a negyedik óra. Itt szokott történni a fordulat, már megszoktam. Három-négy óra folyamatos, számításokkal teli játék után az ember agya fáradni kezd, a reflexek lassulnak, és ilyenkor a kaszino megpróbál behúzni egy nagyobb téttel. De én nem vagyok amatőr, tudom, mikor kell szünetet tartani. Ki is léptem húsz percre, sétáltam egyet a lakásban, megnéztem a híreket, megittam egy második kávét. Amikor visszaültem, úgy éreztem, mintha egy új asztalhoz került volna a rendszer. És itt jött a csavar, ami miatt ma is emlékezni fogok erre a napra: a blackjack asztalon elkezdtem duplázni a téteket. Nem felelőtlenül, hanem egy jól bevált martingale stratégiát követve, de kiegészítve a saját fejemben kitalált "kaszkád" módszerrel. Háromszor is sikerült nyernem egymás után, olyan összegeket, amik egy átlagos alkalmazott havi fizetését teszik ki. Nem hatódtam meg, mert ez a munka, és a munka során nincs helye az érzelmeknek.
De aztán történt valami, ami kibillentett a szokásos kerékvágásból. Egy másik játékos, egy srác, alig húszas éveiben, odajött hozzám az élő chatben, és azt kérdezte, hogyan csinálom. Mondom neki: "Figyelj, itt nincs varázslat, csak matek, statisztika és türelem." Aztán feljött a téma, hogy miért pont ezt a platformot választottam. És akkor én ismét kiejtettem a szót, hogy a vavada kaszino – mert ez az a hely, ahol a technikai háttér és a szabályok olyan átláthatóak, hogy egy hozzáértő ember kihasználhatja az apró eltéréseket. Elmagyaráztam a srácnak, hogy nem a szerencsén múlik, hanem azon, hogy az ember mennyi időt hajlandó beleölni a mintázatok felismerésébe. Ő bólogatott, de láttam a szemében, hogy ő még a klasszikus "mázli" kategóriába tartozik. Nem irigyeltem, sőt, majdnem sajnáltam – de a kaszinóban nincs barátság, csak taktika.
Öt óra felé, amikor már a délutáni nyereményeim bőven fedezték a havi célomat, úgy döntöttem, hogy ideje lezárni. Nem szabad túl sokáig nyújtani a játékot, mert a rendszer előbb-utóbb korrigál, és akkor olyan gyorsan viszi vissza a pénzt, mint ahogy jött. Összesen kicsivel több, mint kétmillió forint pluszban zártam, ami egy remek napi teljesítmény. Amikor kiléptem, elégedettséget éreztem, de nem eufóriát – a profi játékos számára a siker nem ok az örömre, hanem a munka elismerése. Hagytam egy üzenetet a támogatásnak, hogy minden rendben volt, és még egyszer megköszöntem a flott működést. Aztán lekapcsoltam a gépet, és kimentem a friss levegőre.
A nap végén, amikor a hideg szél arcon csapott, eszembe jutott, hogy az igazi nyeremény nem is a pénz, hanem az a tudás, hogy képes vagy uralni a játékot, nem pedig a játék ural téged. A vavada kaszino ezen a napon is bizonyította, hogy egy profi számára kiszámítható terep, ha az ember nem felejti el a saját szabályait. Becsuktam a szoba ajtaját, elővettem a noteszemet, és beírtam a napi eredményt, mellé egy kis megjegyzést: "Ma a rulett is bejött, de ne szokj hozzá." Aztán nevetve eltettem a füzetet. Mert hát, tudjátok, az ilyen napokért éri meg csinálni – nem a pénzért, hanem a bizonyosságért, hogy a fegyelem és a számok mindig legyőzik a vak szerencsét. Ja, és a kávé is kiváló volt ma, az is hozzájárult a sikerhez. Szóval így állunk, holnap pedig jön a következő kör – remélem, a gépek is úgy érzik majd, hogy egy kis "visszavágásra" van szükségük. De én addig is pihenek egy jót, és élvezem a mai csatát.