Μπήκα στο χώρο πριν από σχεδόν δέκα χρόνια. Τότε δεν ήξερα τι σημαίνει να ποντάρεις με ψυχραιμία. Το 'χα μάθει μετά από χίλια λάθη, όταν κατάλαβα πως η μαγεία δεν είναι καλή σύμβουλος. Θυμάμαι μια νύχτα που είχα μείνει μόνο με σαράντα ευρώ και μηδέν ελπίδα. Είπα μέσα μου: δοκίμασε τα καλυτερα καζινο, μην κάνεις την τρέλα σου. Και εκείνη τη στιγμή, κάτι άλλαξε. Όχι η τύχη μου – εγώ άλλαξα.Ως επαγγελματίας παίκτης, δεν μπαίνω ποτέ για τη συγκίνηση. Ούτε για το αδρεναλίνικό “α, για να δω τι θα γίνει”. Μπαίνω για να βγάλω λεφτά. Σαν να ανοίγω γραφείο. Και πιστέψτε με, αν δεις κάποιον σαν εμένα σε ένα live τραπέζι blackjack ή σε πόκερ, δεν θα καταλάβεις τίποτα. Κρατάω συναίσθημα. Δεν πανηγυρίζω, δεν βρίζω, απλά κάνω τη δουλειά μου. Εκείνη η πρώτη φορά, όμως, με τα σαράντα ευρώ, ήταν μια ιστορία απόγνωσης. Είχα χάσει προηγουμένως περίπου χίλια ευρώ σε μια εβδομάδα, παίζοντας σαν οδηγημένος. Μπήκα στο τα καλύτερα καζίνο χωρίς σχέδιο, χωρίς stop loss, χωρίς τίποτα – μόνο με την αφέλεια ότι “θα γυρίσει”.
Και δεν γύρισε. Γύρισε μετά από τρεις μήνες μελέτης, όταν ξαναμπήκα με άλλον αέρα. Είχα αρχίσει να κρατάω σημειώσεις. Δονήσεις. Το ύφος των ντιλερ. Την κίνηση των τραπουλιών. Είχα διαβάσει κάθε σεμινάριο, κάθε βιβλίο μαθηματικής ανάλυσης παιχνιδιού. Ξαναμπαίνω λοιπόν ένα βράδυ Κυριακής, ήσυχο, χωρίς φασαρίες. Βάζω 500 ευρώ. Παίζω μόνο μπλάκτζακ. Και αρχίζω. Κερδίζω τα πρώτα 100, μετά 200 – αλλά δεν φεύγω. Δεν είμαι τυχεράκιας. Είμαι στρατιώτης. Συνεχίζω σύστημα: μικρά ποντάρισματα, στατιστική υπεροχή, γνώση του πότε να αποχωρήσω. Τέσσερις ώρες αργότερα, είχα 2.300 ευρώ.
Πιο μετά ήρθε η πόλη που λέγεται "ίσως". Εκείνη η βραδιά δεν ήταν μοναδική. Έγινε ρουτίνα. Τεχνική. Όταν λες τα καλύτερα καζίνο για έναν επαγγελματία, δεν εννοείς τα πιο φανταχτερά ή αυτά που παίζουν δυνατή μουσική. Εννοείς εκείνα με δίκαιους κανόνες, χαμηλό house edge, γρήγορες αναλήψεις. Δοκίμασα περίπου 20 πλατφόρμες. Κάποιες με κούρασαν, άλλες με εκνεύρισαν, άλλες απλά ήταν χαζοπαιχνίδια για να χάσει ο κόσμος τα λεφτά του. Εγώ όμως έχω διαφορετική σχέση με τον τζόγο. Τον βλέπω σαν σκάκι. Στη διάρκεια μιας συνεδρίας, μπορεί να είμαι 40 λεπτά στο μείον, αλλά δεν αλλάζω τίποτα. Απλώς περιμένω τη διακύμανση να γυρίσει υπέρ μου.
Μου είχαν πει παλιά: "Στον τζόγο κερδίζουν μόνο όσοι σταματούν εγκαίρως". Λάθος. Στον τζόγο κερδίζουν όσοι καταλαβαίνουν τα μαθηματικά. Μια μέρα, στο τα καλύτερα καζίνο που προτιμούσα τότε, είχα ένα σερί 12 νικών σε 15 παρτίδες μπλάκτζακ. Ο ντίλερ με κοίταξε σαν να ήμουν εξωγήινος. Εγώ απλά γέλασα εσωτερικά. Δεν ήταν τύχη. Ήταν η πίεση που του άσκησα, το σημάδι ότι εκείνος άρχισε να αμφιβάλλει. Βγήκα με 4.500 κέρδος εκείνη τη νύχτα. Την επόμενη, ξαναμπήκα και έχασα 400. Δεν με πείραξε. Το ήξερα. Στατιστικά, ήμουν ακόμα πάνω.
Αυτό που κάνω δεν ταιριάζει σε όλους. Απαιτεί ψυχρή καρδιά και γερό στομάχι. Μία φορά, θυμάμαι, έβγαλα 7.200 ευρώ σε τρεις μέρες. Την επόμενη εβδομάδα, κέρδισα μόνο 900. Μα δεν είχα άγχος. Γιατί ξέρω: Αν παίζεις σωστά, σωστό σύστημα και σωστά χρήματα, ο νόμος των μεγάλων αριθμών είναι με το μέρος σου. Το καζίνο δεν με φοβάται, αλλά ούτε κι εγώ το καζίνο. Απλά κάνουμε μία συναλλαγή. Εκείνος έχει το περιθώριο. Εγώ την εμπειρία.
Σήμερα, ο τζόγος είναι η δουλειά μου. Δεν είναι πάθος, δεν είναι εθισμός. Είναι υπολογισμός. Παίζω τρεις φορές τη βδομάδα, από δύο με τρεις ώρες κάθε φορά. Βγάζω κατά μέσο όρο 3.000–4.000 ευρώ τον μήνα. Όχι πάντα, αλλά συνήθως. Αυτό το γράφω καθισμένος στο σπίτι μου, αφού σήμερα το πρωί ολοκλήρωσα μία σύντομη συνεδρία. Μπήκα, κέρδισα 260 ευρώ, σταμάτησα. Ήρεμα. Χωρίς να γίνω ρουκέτα. Το πρωινό μου κόστισε δέκα λεπτά, γιατί είχα ετοιμάσει το τραπέζι από το βράδυ.
Η μεγαλύτερη νίκη μου, όμως, δεν ήταν ποτέ κάποιο χρηματικό ποσό. Ήταν όταν σταμάτησα να βλέπω το καζίνο ως "περιπέτεια" και άρχισα να το βλέπω ως εργαλείο. Αν θέλεις να δοκιμάσεις, να ξέρεις μόνο ένα πράγμα: τα καλύτερα καζίνο είναι αυτά που σέβονται τον παίκτη που σέβεται τον εαυτό του. Και ποτέ, μα ποτέ, μην παίζεις με λεφτά που δεν είσαι έτοιμος να δεις δεύτερη φορά. Γιατί αν το κάνεις, τότε δεν παίζεις εσύ το παιχνίδι – το παιχνίδι παίζει εσένα.
Εγώ απλά κερδίζω. Χωρίς φανφάρες, χωρίς πυροτεχνήματα. Ήρεμα, μαθηματικά, επαγγελματικά. Και ξέρω ότι αύριο, όταν ξυπνήσω, θα ξαναπάω στη δουλειά μου. Με την ίδια ηρεμία. Με τον ίδιο στόχο. Κι ας μην πανηγυρίζει κανείς.